Измерване на трафика – защо е важно?

izmervane-trafik-snimka

Тази статия няма да ти е полезна, ако вече си Google Analytics про. Тази статия е за всички, които имат фирмен сайт и все още не измерват резултатите от усилията, които полагат за своето онлайн присъствие.

Време за четене: 4 минути.

Ако имате сергия за зеленчуци на пазара, какво е първото нещо, което ще искате да знаете вечер? Какъв е бил оборота, нали. И ако не е според очакванията – какви са причините.

Сега да си представим за момент, че сте собственик на нов ресторант в града. Искате да се наложите бързо и да стигнете до максимален брой хора. Затова пускате рекламни кампании както в Google и Facebook, така и на няколко билборда в града. Рекламата на билбордове, флаери, печатни издания е много трудно измерима. Тази в интернет може да бъде конкретно измерена и трябва да се прави, за да се оцени директният ефект от нея.

Добър безплатен инструмент за измерване на трафика е Google Analytics. С него може да видим различни показатели, като брой потребители, време прекарвано на сайта, кои маркетингови канали ни носят най – много трафик и поръчки, къде се намират посетителите на сайта, какъв език говорят и какви устройства ползват. Всички това ни помага да си отговорим на един основен въпрос – в кои усилия си заслужава да инвестирам времето и парите си. Кое работи и кое не.

Какво е необходимо, за да можем да виждане данните за нашия сайт в Analytics:

  1. Регистрирайте сайта си в Google Analytics. Следвайте стъпките и вземете програмния код за проследяване, осигурен от Google;
  2. Поставете кода в head часта на сайта си (или на всяка страница). Повечето известни платформи предлагат много лесна интерграция на кода, без да е необходимо да сте програмист;
  3. Изчакайте 24 часа преди да започнете да виждате данните за сайта си в Google Analytics;
  4. Потърсете в интернет повече информация за това каква информация ни дават различните секции и доклади в Analytics.
  5. Измервайте резултатите които постигате и оптимизирайте уебсайта и рекламните си кампании според тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *